📧contact@vitatwist.nl

9 manieren om ongezonde gewoontes te veranderen

Patronen doorbreken is moeilijk. Toch heb je daarvoor minder discipline, wilskracht of zelfbeheersing nodig dan je zou denken. Ik geef je 9 slimme manieren om ongezonde gewoontes te veranderen. 

Tip 1: Krijg inzicht  

Veel gedrag voer je onbewust uit. Door een E&D-dagboek bij te houden, krijg je meer inzicht in je (ongezonde) patronen. Zo kom je er ook achter wat de oorzaak of aanleiding is van deze gewoontes. En kun je er iets aan veranderen. Ik heb een PDF gemaakt welke je gemakkelijk kunt uitprinten en gebruiken -> Eet en doe-dagboek (E&D-dagboek) 

 

Hierin noteer je dagelijks het volgende: 

  • Wat je eet en drinkt. Doe dit zo specifiek mogelijk. 
  • Het tijdstip waarop je eet of drinkt. 
  • Wat je die dag deed. En hoe laat. Bijvoorbeeld slapen, sporten, werken en wandelen. 
  • Hoe je je die dag voelde.  

 

Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je de rest van de dag hongerig en chagrijnig bent als je laat hebt ontbeten. Of dat je iedere dag onbewust iets snoept. Zo weet je beter wat je kunt veranderen.  

Tip 2: Sta stil bij je behoefte 

Gedrag begint bij een behoefte. Stel je hebt na een vervelende en zware dag op werk behoefte aan een ongezonde snack. Erken die behoefte dan eerst, zonder zelfkritiek! Maar geef niet meteen aan de behoefte toe.  

Bedenk liever waar die behoefte naar een ongezonde snack vandaan komt. Is dat onrust? Stress? Verveling? Vraag je af of het opeten van die snack hiertegen helpt. Bedenk je ook wat er gebeurt als je dat niet doet. Door stil te staan bij dit moment, krijg je inzicht in je onbewuste gedrag. De kans dat je de snack laat staan is dan groter. En mocht je dan toch een hap nemen, probeer eens mindfulness te snacken.  

Tip 3: Stel een doel op 

Waarom wil je gezonder leven? Schrijf dat zo precies mogelijk op. Het werkt motiverend als je duidelijk hebt wat een gezondere leefstijl of een gezond gewicht je oplevert. Begin klein, stel een haalbaar en concreet doel op. Ook dit kun je terugvinden in het PDF E&B-dagboek. 

Tip 4: Bespeel je omgeving 

Je omgeving beïnvloedt je ongezonde gedrag. Zo creëer je voor jezelf een drempel voor een ongezonde keuze: 

  • Vermijd de dagelijkse verleiding van de supermarkt door weekboodschappen te doen. 
  • Doe geen boodschappen met een lege maag. 
  • Eet van kleinere borden. 
  • Eet met kinderbestek. 
  • Eet en drink nooit gelijktijdig. 
  • Haal zo min mogelijke verleidingen in huis. 
  • Leg de minder gezonde producten die je wel in huis haalt achter in een kast en niet in het zicht. 

Tip 5: Voorkom keuzestress 

De hele dag door maak je keuzes. Dat kan vermoeiend zijn. Maak het jezelf gemakkelijker door een aantal standaard gezonde keuzes in te voeren. Bijvoorbeeld: doordeweeks geen snoep, koek of alcohol. Of: bij het avondeten bestaat je halve bord uit groente of salade. Zo creëer je gezonde eetgewoontes waar je niet meer over na hoeft te denken. En voorkom je dat je in situaties terecht komt waar je je wilskracht aan moet spreken. 

Leg bijvoorbeeld al een gezond tussendoortje neer voor bij de thee. Zo maak je van een gezonde keus een makkelijke keus.  

Tip 6: Gecombineerde handeling 

Je brein koppelt gecombineerde handelingen aan elkaar. Voeg een gezonde gewoonte toe aan een bestaande gewoonte. Zoals kniebuigingen maken tijdens het tandenpoetsen. Of gooi het over een andere boeg en beloon jezelf voor gezond gedrag. Luister bijvoorbeeld je favoriete boek via een luisterboeken app tijdens het 30 minuten wandelmomentje. 

Tip 7: Sein je omgeving in 

Laat je omgeving weten wat je doel is en vraag steun. Vraag ze om rekening te houden met de aanpassingen in je leefstijl. Bijvoorbeeld door je te helpen met het maken van gezonde keuzes. Of door samen te gaan wandelen of zwemmen. Zo sta je er niet alleen voor als het even moeilijk wordt.  

 

Tip 8: Maak er een spelletje van 

Je ongezonde gewoontes doorbreken kan ook leuk zijn. Iets leuks doen is makkelijker. Stel dagelijkse doelen voor jezelf en ken punten toe als je die doelen haalt. Handig daarbij is een activity tracker of stappenteller. Dit motiveert echt! 

Tip 9: Wees vooral niet te streng 

De sleutel is balans vinden. Het is onrealistisch om alle ongezonde dingen uit je leven te bannen. Af en toe genieten zonder je zorgen te maken om je gewicht of gezondheid hoeft echt geen probleem te zijn.  

Het kan zijn dat je toch een keer in een (oud) ongezond patroon vervalt. Voorkom dan dat je gelijk de handdoek in de ring gooit. Het is nooit 'verloren'. Je kunt de draad ieder moment weer oppakken.  

 

Wil je liever 1 op 1 coaching en een (op maat)  traject instappen? Neem dan contact op: 

📞 06 82 48 51 11

✉️ contact@vitatwist.nl

📲 06 82 48 51 11