📧contact@vitatwist.nl

Een mindful eetmomentje

  Mindful eten kan betekenen: minder eten, meer genieten. En je kunt er elke dag, overal mee beginnen. Probeer deze simpele oefening in eten met aandacht eens. Neem elke dag een moment de tijd en kijk eens welk verschil deze andere, waarnemende manier van eten voor jou maakt.

   

  Kies

  Bepaal met welk voedsel je de oefening wilt doen. Neem iets kleins, een snack. Of doe de oefening bij het begin van een maaltijd, tijdens de eerste paar happen. Elk voedsel is geschikt om mee te oefenen. Het is een misverstand dat mindful eten alleen met ‘gezonde’ dingen kan. Neem iets waar jij op dit moment zin in hebt.

  Concentreer

  Adem een paar keer diep in en uit. Neem dan een moment en concentreer je op het eten voor je. Vraag jezelf af: ben ik er echt klaar voor om de tijd nemen en aandacht aan dit voedsel te geven? Ben ik bereid om alle andere gedachten en bezigheden even te stoppen om ten volle te ervaren wat dit eten me te bieden heeft?

  Onderzoek

  Als het antwoord ja is, begin dan het eten dat voor je ligt te onderzoeken, waarbij je zoveel mogelijk al je zintuigen gebruikt. Kijk ernaar, hoe ziet het eruit? Merk de kleur op, de textuur, de vorm, patronen van licht en donker. Neem er even de tijd voor.
  Kun je het voedsel dat je hebt gekozen voelen? Neem het in je hand als het kan, voel het gewicht. Is het glad, of ruw, zacht of hard? Knijp er eens in, hoe voelt dat? Kun je iets horen terwijl je het object tussen je vingers laat rollen?
  Wat kun je met je neus ontdekken over dit voedsel. Kun je iets ruiken? Ruikt het sterk, of zwak? Verandert de geur als je een tweede keer ruikt?

  Eet

  Bereid je dan voor om een hap te gaan nemen. Is het je wel eens opgevallen dat je hand precies weet waar je mond is? Houd het voedsel eerst even in je mond zonder te kauwen. Wat gebeurt er in je mond? Welke sensaties kun je opmerken? Hoe voelt het aan: warm, koud, fris, stevig? Of ervaar je iets anders?
  Neem dan het besluit om één keer te bijten. Sluit eventueel je ogen (weer), en merk op wat er gebeurt als je bijt. Wat doet je tong? Welke smaak komt er vrij? Bijt na een tijdje nog een keer, merk op hoe de textuur en de smaak veranderen. Kauw langzaam en minstens 20 tot 30 keer voordat je de hap doorslikt. Doe dat laatste ook bewust en met aandacht. Merk op wat je tong doet en hoe het slikken voelt.
  Neem een tweede hap en blijf ook nu met je volle aandacht bij de ervaringen die je opmerkt met je zintuigen, tijdens het bijten, kauwen en slikken, van moment tot moment.

  Voel na

  Neem een moment om na te gaan hoe het was om deze oefening te doen. Kon je bewust aandacht geven aan de ervaringen van je zintuigen? Werd je afgeleid, waardoor dan? Was het prettig of niet prettig om te doen? Wat was het verschil met de manier waarop je normaal gesproken de eerste twee happen van je voedsel neemt?
  Complimenteer jezelf tenslotte dat je jezelf de tijd hebt gegund om de rijkdom die in een simpel stukje voedsel aanwezig is, echt en als nieuw te ervaren. Je hebt een stap gezet om meer in contact te komen met je eigen lichaam en met het nu.

  Oefen elke dag één keer

  Doe deze oefening met regelmaat, bijvoorbeeld elke dag één keer. Aan het begin van een maaltijd, of bij een tussendoortje. Elk moment is goed, als je maar even in de gelegenheid bent om een paar minuten in aandacht te kunnen zijn, zonder afleiding. Schrijf eventueel je ervaringen op, om na een paar weken te kunnen nagaan welke veranderingen je kunt opmerken in je eigen omgang met eten. Misschien merk je dat het eten lekkerder is dan je wist en geniet je er meer van? Of misschien ontdek je juist dat je vaak dingen eet die je helemaal niet zo lekker vindt. Of het valt op dat de eerste hap heel smakelijk is, maar de tweede hap een stuk minder. Misschien eet je altijd op vaste momenten en merk je nu dat je dan eigenlijk helemaal niet zoveel trek hebt. Of je merkt dat je juist zoveel honger hebt dat het je niet lukt om langzaam te eten. Alles kan, en alles kan leerzaam zijn… Ik nodig je van harte uit om je ervaringen met VitaTwist te delen!

  Meer oefeningen

  Nog veel meer oefeningen die helpen mindful te eten vind je binnenkort in mijn blogs

  Heb je hulp nodig en zou je graag een gesprek aangaan, neem vooral contact op.

   

  📞 06 82 48 51 11

  ✉️ contact@vitatwist.nl

  📲 06 82 48 51 11