šŸ“§contact@vitatwist.nl

Eet ik te weinig vezels?

Een snelle check.

Vezels zijn noodzakelijk voor een gezonde leefstijl, maar het is niet zo eenvoudig om er genoeg van binnen te krijgen. Je hebt 14 gram vezels nodig per 1000 kcal. Dat betekent dat je bij 2000 kcal 28 gram vezels zou moeten binnen krijgen.  De meeste van ons komen niet verder dan een gram of 15 gram per dag. Het is natuurlijk moeilijk in te schatten of je te weinig vezels binnen krijgt. Gelukkig geeft je lichaam wel een aantal signalen.

1. Constipatie
Dit is één van de bekendste signalen: eet je te weinig groente, fruit of volkoren producten dan raak je makkelijk verstopt. Merk je dat je de laatste tijd minder naar het toilet kunt dan kan dat een teken zijn dat je vezels tekort komt.

2. Cholesterol
Een hoog cholesterol is al vaker in verband gebracht met een vezeltekort. Heb je last van te veel slecht cholesterol dan kun je proberen meer vezels te eten. Laat het eens testen bij je huisarts.

3. Hongergevoel
Heb je een uur na het eten alweer trek dan heb je mogelijk een maaltijd gegeten met te weinig vezels erin. Vezels zorgen voor een vol gevoel, doordat ze langzamer verteren.

 


«   »