📧contact@vitatwist.nl

Schildklier traag of ik?

Een te traag werkende schildklier komt vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Om verstoringen in deze hormoonbalans te herstellen dien je de oorzaak op te lossen. Allereerst probeer je dit zelf te doen middels aanpassingen in je leefstijl. Door middel van gezonde voeding, stressreductie en training kan je jouw hormonen in balans brengen en het immuunsysteem versterken.

 

Afvallen of aankomen door een trage schildklier?

Het is niet altijd zo dat men door een trage schildklier aankomt of afvalt. Er zijn mensen die:

  • Bij een tragere stofwisseling minder gaan eten.
  • Als reactie op het suppleren van schildklierhormonen meer gaan eten en nog steeds niet afvallen.
  • Een depressief gevoel hebben (is ook soms een symptoom van een vertraagde schildklier) dat kan leiden tot emo-eten of soms juist tot "geen hap door de keel krijgen".

 

In de praktijk zie ik dat veel mensen met een lichte tot matige schildkliervertraging prima kunnen afvallen. Is dit niet zo, dan hebben we echt met flinke vertragingen te maken waarbij vaak heftige symptomen optreden.

 

Als je thermostaat op standje langzaam staat, dan kun je dat merken doordat, ondanks verwoede pogingen, het pijltje op je weegschaal blijft steken. Omdat de schildklierhormonen invloed hebben op bijna alle organen en processen in je lichaam, loopt de lijst met symptomen en klachten nogal uiteen. Dit zijn de meest voorkomende klachten en symptomen bij een vertraagde schildklier:

  • Niet afvallen
  • Vermoeidheid
  • Het koud hebben (vooral handen en voeten)
  • Haaruitval
  • Droge huid
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Slaapproblemen
  • Depressie
  • Lage hartslag
  • Obstipatie

 

Zeggen bloedwaarden voldoende?

De huidige medische protocollen meten de TSH-waarde en soms de T4 voor de diagnose van een trage schildklier. Nadeel: niet alle schildklierproblemen zijn meetbaar met alleen bloedtesten.

 

  • Ten eerste liggen de referentiewaarden zo ver uit elkaar dat vrijwel iedereen hier binnen valt. Vaak stelt men alleen een diagnose als het schildklierprobleem behoorlijk groot is.
  • Ten tweede kijkt men alleen naar de werking van de schildklier zelf en niet naar bijvoorbeeld de omzetting naar het actieve schildklierhormoon T3.

 

T3 meet men zelden. Dit omdat problemen met de omzetting vaak alleen door middel van leefstijlcoaching te verminderen zijn. T3 (Cytomel) als medicijn voorschrijven is lastig (meerdere malen per dag) en kan gevaarlijk zijn met overdoseren (hypersymptomen, hartkloppingen). Het komt voor dat TSH en T4 binnen de marges vallen en dat de vrije T3 wel te laag is. Dit is dan geen schildklierprobleem maar een omzettingsprobleem.

 

Ook worden auto-immuunvormen zoals Hashimoto-hypothyreoïdie soms pas laat ontdekt. Als men in een eerder stadium antistoffen tegen de schildklier meet, had men dit al zien aankomen. De symptomen zijn er, maar men beoordeelt de vrije T4 als "goed". Later wordt het probleem pas zichtbaar.

 

Zelden vraagt men het hele pakket van TSH, vrije T4, vrije T3, en Anti-TPO (antistof die samen met anti-Tg marker is voor de ziekte van Hashimoto) aan. Het is verder ook de vraag of het een probleem is als een bloedwaarde iets afwijkt en de persoon geen klachten heeft. Bloedwaarden zeggen meer als je deze bekijkt in combinatie met de symptomen.

 

Medische hypothyreoïdie

Dit zijn voorbeelden van problemen met een trage schildklier die meestal wel opgespoord worden door het huidige medische protocol TSH/T4 meting:

 

  • Schildklierontstekingen zoals de auto-immuunvorm Ziekte van Hashimoto en thyroiditis (vaak tijdelijke ontsteking na zwangerschap).
  • Trage schildklier na operatie of behandeling met radioactief jodium.
  • Bestralingen van hoofd en nek.
  • Problemen met de hypofyse.
  • Struma (krop, vergrote schildklier) door zwaar chronisch jodiumtekort.
  • Zware metalenvergiftiging.

 

Medicijnen reguliere behandeling

Bij medische hypothyreoïdie schrijft de arts vaak het medicijn Thyrax (T4) voor of een andere preparaat (Euthyrox, Eltroxin). Soms schrijft de arts Cytomel (T3) voor bij een slechte omzetting, maar dit gebeurt weinig omdat de arts zelden de vrije T3 meet en Cytomel iets lastiger in te stellen is met meerdere innamemomenten per dag van de medicatie.

 

Toch lopen er veel mensen met schildkliersymptomen rond terwijl de arts zegt dat de bloedwaardes TSH en T4 goed zijn. Beter kan de arts naar de omzetting naar T3 kijken of naar andere onderliggende hormonale disbalansen. Dit om de klachten echt te kunnen verhelpen. In sommige situaties past de arts doseringen aan. Bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, tijdens een koude winter of vanwege een onbekende oorzaak.

 

Medicijnen complementaire behandeling

Natuurartsen kiezen soms voor een natuurlijker preparaat (bio-identiek). Dat kan Armour Thyroid zijn of Thyroidium. Deze preparaten zijn een combinatie van T4 en T3.

 

Low Dose Naltrexone (LDN):

Bij de ziekte van Hashimoto wordt tegenwoordig steeds meer gewerkt met Low Dose Naltrexone (LDN). Vaak zijn spectaculaire dalingen in de anti-TPO te zien en dit betekent dat de auto-immuunreactie geen verdere schade aanricht. Uiteraard is dit ook een tijdelijke symptoombestrijdende oplossing waarbij de ontstekingsverhogende leefstijloorzaken ook weggenomen moeten worden door een natuurlijke behandeling te kiezen. Ik verwacht in de toekomst steeds meer van LDN te horen bij de meest uiteenlopende toepassingen op het gebied van ontstekingen en auto-immuunziektes. Let op:

Het genezen van de ziekte van Hashimoto gaat over het in remissie brengen. Dit betekent dat het voor kan komen dat het immuunsysteem tot rust komt door een leefstijlinterventie waarbij de arts de medicatie afbouwt en klachten verdwijnen. Wel moet men deze leefstijl vol blijven houden en moeten er geen nieuwe immuuntriggers zijn. Resultaat is zeker niet verzekerd, maar het is natuurlijk altijd het proberen waard.

 

Heb je het idee dat je een traagwerkende schildklier hebt, bespreek dit eens met de huisarts. Vitatwist kan je helpen met tips, een aangepast eet & beweegschema en begeleiding.

 

Concluderend kunnen we dus wel zeggen dat afvallen met een trage schildklier erg moeilijk is. Maar het goede nieuws is dat je heel veel zelf kan doen om je schildklier weer aan het werk te krijgen! Ga wel eerst naar de dokter om te bevestigen of het inderdaad je schildklier is dat het afvallen moeilijk maakt.

 

Voel je vrij om contact op te nemen.

Contact@vitatwist.nl

 

Liefs Chantal


«   »