šŸ“§contact@vitatwist.nl


Toen Wilco v. M (47), hoofd innovatie bij een media-bedrijf, opgebrand raakte, bezocht hij VitaTwist om scherper te krijgen welk werk hem meer energie kon geven.

”Ga dingen doen die je leuk vindt,” zei de bedrijfsarts toen ik me ziek had gemeld. Ik werd opgeslokt door mijn werk, had verkrampte handen, een kort lontje, concentratieproblemen en een hoge ademhaling.

Er was me diverse malen een mooie functie beloofd, maar dat werd steeds teruggedraaid. Terwijl ik daar naar mijn mening erg mijn best voor deed en ook recht op had. Na de derde keer was ik zo van slag dat ik de draad niet meer kon oppakken. Elke taak waaraan ik begon, glipte als los zand door mijn vingers. Terwijl ik altijd dacht dat overspannen raken mij niet zou gebeuren. Dat was iets voor anderen, die niet zo veel kunnen hebben.

Ik wist niet hoe ik hieruit moest komen en kreeg sombere buien.

Hardlopen hielp; ik houd van sporten in de buitenlucht. Maar echt beter ging het toen ik via-via bij een coach terechtkwam. Zij hielp me aan inzichten waarmee ik verder kon. Zo attendeerde ze me erop dat ik wel erg vaak het woord “moeten” gebruikte. Ze vroeg of ik dat woord misschien kon vervangen door “willen”. Het klinkt simpel, maar door me bewust te worden van wat ik wil, kan ik veel meer bij mezelf blijven.

Ik rolde altijd overal in zonder plan en dacht dat dat een kwaliteit was: go with the flow. Maar op die manier zouden anderen altijd voor mij blijven bepalen wat ik ging doen. Ik ben beter gaan definiëren waar ik met plezier en belangstelling aan werk en waarin ik me oprecht gemotiveerd wil ontwikkelen. Zo heb ik uiteindelijk de stap durven zetten om van werkgever te veranderen. Door mezelf vragen te stellen: zou ik in die nieuwe baan echt gaan doen wat ik graag wil? En zou het me genoeg voldoening geven? Zo zelfbewust was ik eigenlijk nooit bezig. Dat is dankzij de coaching veranderd."


 

"Gun jezelf hulp, een betrouwbare coach zoals VitaTwist, zij kan je helpen bij concrete werkkwesties, worstelingen met levensvragen en alles daartussenin.”

 

'Een van de redenen om op zoek te gaan naar een coach was dat ik ondersteuning zocht bij het verwerken van een aantal veranderingen in mijn leven. Zo kwam er een einde aan een lange relatie, verhuisde ik van het hoge noorden naar de Randstad en wisselde ik van werk.'

Yvette de J. (31) bezocht VitaTwist omdat ze al een tijdje wat dingen wilde aanpakken. 

‘Al die veranderingen zijn heel goed voor me geweest, maar ik merkte wel dat het veel was. Het leek me prettig om erover te praten met iemand die me zou helpen om een nieuwe balans te vinden in mijn leven.

Dit wist ik nog niet over coaching

Via Social Media vond ik een heel fijne coach Chantal van VitaTwist en inmiddels is mijn leerzame traject afgesloten. Tijdens de sessies leerde ik veel over mezelf en ontdekte ik ook een aantal dingen over coaching die ik nog niet wist. Misschien heb jij er ook iets aan?

Je hoeft niet te wachten tot je in een crisis zit
Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat je alleen hulp moet zoeken als het echt niet goed met je gaat. Als je een groot probleem hebt. Ik heb vaak het gevoel dat mijn probleem niet erg genoeg is en dat anderen het zwaarder hebben dan ik en meer recht hebben op hulp. Maar ik ben er dus achter gekomen dat het juist verstandig is om hulp te zoeken voordat je bent vastgelopen. Líéver juist. Voorkomen is beter dan genezen, toch?

Coaching is niet alleen maar praten
Zelf had ik verwacht dat ik bij een coach urenlang in een kamertje zou zitten praten. Dat bleek niet zo te zijn. Al bij het maken van de afspraak voor de intake zei mijn coach: ‘Trek fijne schoenen aan, want we gaan wandelen.’ Al lopend merkte ik dat we heel gemakkelijk in gesprek raakten en dat dit een heel fijne manier was om elkaar te leren kennen. Ook in de sessies daarna hebben we de FAITH-methodiek toegepast en heb ik een reis naar binnen gemaakt, klinkt zweverig maar door echt te gaan voelen en het aan te gaan, kom je steeds een stukje dichter bij jezelf en kom je er krachtig en in meer balans uit. Op deze manier kan coaching dus voor iedereen passend zijn. Maatwerk zoals Chantal mij ook garandeerde.

Een paar sessies hebben al een groot effect
Ik ben uiteindelijk maar zeven keer naar mijn coach geweest dit is incl. intake en een herhaal sessie – terwijl ik gerekend had op een langer traject. Er zaten gemiddeld 2 weken tussen de sessies. En ik kreeg steeds een verslag en een opdracht gemaild als voorbereiding op de volgende sessie. 

Maar de coaching had zo’n impact dat het niet nodig was om vaker af te spreken. Chantal, bericht mij nog weel eens om te vragen hoe heet gaat. Ik voel me erg op mijn gemak en zal zeker aan de bel trekken als ik ergens tegenaan loop waarna ik met alle liefde weer terug ga naar VitaTwist.

Dit kortlopende traject heeft me heel veel inzichten opgeleverd die ik niet had willen missen.’

PR- en communicatiemedewerker Sander D. (38) kreeg twaalf jaar geleden een ernstig motorongeluk. Een Chantal van VitaTwist hielp hem te dealen met de gevolgen.

"Toen ik wakker werd in het ziekenhuis vertelden de artsen me dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik wist direct: daar leg ik me niet bij neer. En ik heb laten zien dat ze ongelijk hadden. Ik leerde weer lopen, autorijden en uiteindelijk zelfs sporten.

Mijn omgeving probeerde me te steunen, maar ook af te remmen. Dat leverde de nodige frustraties op. Ik twijfelde of ik er wel goed aan deed om mezelf zo te pushen. Want ik besefte ook dat ik moest aanvaarden dat mijn lichaam nooit meer hetzelfde zou zijn. Door het ongeluk kreeg ik bijvoorbeeld problemen met mijn vochthuishouding waardoor ik een stuk zwaarder werd. Dat maakte me heel verdrietig. Daar Chantal haar expertises waaronder ook als voedingsdeskundige. Heeft zij een coaching op maat gemaakt.

‘Als ik iemand tegenkwam, had ik de neiging om te zeggen: “Ik ben niet aangekomen hoor, het komt doordat ik last heb van oedeem.”’

Ik had behoefte aan iemand die me kon begeleiden bij dit proces. Maar wel een stevig type, want ik zat niet te wachten op een aai over mijn bol. Met Chantal klikte het meteen. Ze zei: “Schrijf eens op wat je lichaam allemaal voor jou heeft gedaan en nog steeds doet.” Ik ben gaan schrijven en schrijven en na een uur brak ik. Ik kon niet meer stoppen met huilen. Wat heb ik dat lijf gehaat.

Chantal liet me inzien dat dit niet eerlijk is. We zijn verder dieper gegaan en Chantal is met de FAITH-methode de sessies gaan vervolgen.

Ik kreeg een werkboek, leuke opdrachtjes, we zijn erop uit gegaan, we hebben met voedingslijsten gestunt, ze heeft mij geholpen een oedeem specialist vinden waardoor ik nu vrijwel geen overbodig vocht in mijn lijf meer heb en het vochtbalans onder controle blijft.

Nu ben ik dankbaar voor alles wat mijn lichaam voor mij heeft gedaan. Ik heb het ongeluk een plek kunnen geven, mijn lichaam kan er niets aan doen. Ik zie nu in wat ik allemaal nog en weer kan!  

Af en toe mag ik balen, bijvoorbeeld als ik weer een dag heb waarop ik veel vocht vasthoud. Of mijn spieren weigeren te doen wat ik wil.

Maar ik ben erg blij met mijn leven.

Oja... ik schrijf het nog steeds van mij af!"
Nancy O. (26) is zwanger van haar eerste kind en werkt als onderwijsassistent. En Chantal hielp haar bij het verwerken van de rouw en verdriet om haar moeder, die overleed toen ze 6 was.

‘Voor mijn bruiloft ging ik met mijn zusje, schoonmoeder en cadeaumoeder naar de bruidswinkel. Na 10 keer omkleden had ik hem: de perfecte trouwjurk. Yes to the dress!

Mijn blijdschap had ik het allerliefst wilde delen met mijn moeder, maar tot groot verdriet was zij er niet.

Over de leegte die ik op dat soort momenten voelde, kon ik wel met vriendinnen praten, maar echt begrijpen deden ze het niet. Daarom ging ik op zoek naar iemand die dat wel kon. Ik kwam terecht bij een VitaTwist, Chantal die ook op jonge leeftijd haar biologische vader had verloren. Ze voelde me zo goed aan dat ik er vaak kippenvel van kreeg. Ik kreeg de opdracht om een brief te schrijven naar mezelf als meisje van 6. Dat bleek een effectieve en diepgaande oefening. Ik schreef over het verschrikkelijke dat me was overkomen en merkte dat ik die pijn als jong meisje niet zo bewust ervaren had.

Verdriet doorvoelen, FEEL stap van de methodiek welke Chantal gebruikt. Deze brief heb ik aan mijn moeder voorgelezen denkbeeldig bij een kampvuur...

Langzaamaan leerde ik mijn verdriet te herkennen en een plek te geven. Ik hoef het niet weg te stoppen, weet ik nu. Voorheen deed ik dat wel, dan lag ik stilletjes in bed te huilen. Helemaal alleen, in mijn veilige holletje. Nu vraag ik mijn man om me even vast te houden als ik het moeilijk heb. 

Daarnaast heeft Chantal, VitaTwist, me gestimuleerd om met mijn vader te gaan praten. Hij is een man van weinig woorden en ik vond het lastig om bij hem over het overlijden van mijn moeder te beginnen. Om die deur te openen en emoties los te maken; bij hem, maar ook bij mij. Terwijl ik wel heel graag wilde weten hoe hij het had ervaren en of hij nog weleens aan mama dacht. Het werd een heel mooi gesprek dat ik nog elke dag koester.

Ik voel me opgelucht en het is normaal om soms de golf van rouw over mij heen te voelen, ik geef er dan. aan toe, brand een kaarsje voor mijn moeder een schrijf haar  een soort kaartje. Het helpt mij."

"Als je de moed vindt om dwars door die pijn te gaan, valt de last minder zwaar en ontstaat er ademruimte!"

Ik kamp al jaren met zwaar overgewicht,  elk dieet die je kan bedenken heb ik al gevolgd. Ja ik viel altijd af, maar ik kwam ook altijd weer bij plus meer. Een echte plussize  ;-) Ook had ik al tientallen jaren enkele dagen per maand zware migraine-aanvallen en slikte daarbij veel ibuprofen. Wat mij verbaasde is dat ik heel weinig at en toch aan kwam. Het lukte me niet meer om kilo’s kwijt te raken. Ook had ik verschijnselen van de overgang. Hierdoor ben ik op Google gaan zoeken en kwam zo op de site van Chantal terecht en heel heerlijk dit door een blog met een lekker recept.

Ik was hier best wel sceptisch na onze eerste kennismaking aan de telefoon, want Chantal vroeg niet hoeveel ik wilde afvallen en had het eigenlijk helemaal niet over mijn overgewicht, maar wilde te weten komen wat achter het "eten" zat.

Stop met diëten zei ze, ik ga je de tools geven die je nodig hebt, maar ik verwacht eerlijkheid en openheid. Wat heb je meegemaakt waardoor je troost bent gaan zoeken in voeding? Je mag het mij vertellen, zodat ik je de tools kan aanreiken. Sta je open om een reis te maken naar de werkelijke oorzaak van je hulpvraag? Door het mij te laten zien of er misschien nare herinneringen zijn waardoor je troost bent gaan zoeken in voeding.

Ik ben een paar maanden aan de slag gegaan met Chantal en ze heeft mij heel veel geleerd. Ik ben nu heel anders gaan denken, eten, bewegen en ik weet nu waar ik op moet letten. En ja ik ben weer aan het afvallen, wel rustig aan, maar het gaat er wel vanaf. Ik heb geen 1 moment honger gehad en ook na tientallen jaren migraine heb ik geen migraine-aanvallen meer gehad.

Hier ben ik zo blij mee! Ik had ook al jaren een hoge bloeddruk en gebruik hier medicatie voor. Dit al zo’n 20 jaar. Hoge bloeddruk op de raarste onbegrijpelijke momenten.

Al jaren meet ik mijn bloeddruk zo’n 2 a 3 x per week. Tot mijn grootste verbazing is mijn bloeddruk nu gewoon goed. Al 3 maanden, sinds ik anders ben gaan leven en gaan denken. Dit vind ik nog belangrijker dan mijn gewicht.

Chantal is een hele lieve spontane vrouw en ze heeft mij heel goed begeleid en mij heel veel geleerd. Ik zou haar zeker aanraden bij iedereen.

"Gun jezelf hulp, een betrouwbare coach zoals VitaTwist, zij kan je helpen bij concrete werkkwesties, worstelingen met levensvragen en alles daartussenin.”

"Hoe meer ik mijzelf accepteer hoe, hoe meer ik kan veranderen."

Frederick W. (46) was thuiskomen te zitten met burn-out klachten. Werkte meer uren dan bovengemiddeld, buiten haar drukke sociale leven om, ook nog eens vrijwilliger bij een turnvereniging  in het bestuur en achter de bar bij de voetbalclub waar haar zoons voetbalde.

“Ik ben bij Chantal geweest vanwege burn-out klachten. Ze heeft me geleerd om met compassie naar mezelf te gaan kijken en hoe ik om kan gaan met mijn emoties, zonder hier over te oordelen. Door mijn emoties er nu te laten zijn, voel ik me vrijer en ligt mijn stresslevel veel lager. Ze heeft me concrete tools gegeven, die ik in de toekomt kan blijven inzetten. Chantal voelt voor mij als een toegankelijk en zachtaardig persoon. Ze stelt de juiste vragen en heeft geen oordeel over de situatie. Ze kan abstracte zaken, zoals gevoelens, goed verwoorden waardoor het goed te begrijpen is." 


Daan  G. (42) was thuis komen te zitten met een overspannenheidsklachten.

"Toen ik thuis kwam te zitten van mijn werk vanwege overspannenheidsklachten, ben ik op zoek gegaan naar een coach die mij kon helpen. Na enige tijd te hebben gezocht, kwam ik bij VitaTwist terecht en het verhaal op Chantal website sprak me wel aan. Na een kennismakingsgesprek, had ik er een goed gevoel bij en besloot het individuele traject bij haar te gaan doen. Een zeer goede keuze. Door de goede vragen en het op de juiste wijze doorvragen kwamen we achter mijn patronen en leerde ik langzamerhand waar deze patronen vandaan kwamen, hoe ze werkten en hoe ik ze kan doorbreken. Ook hebben we nog een stukje Time-management gedaan, wat mij zeer veel inzicht heeft gegeven in hoe ik mijn agenda heb overbelast en dat ik nu meer tijd voor mijzelf in moet plannen en dat ik mij daar niet schuldig over hoeft te voelen, Van genoeg vrije tijd vrij je juist energie. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt en ik kijk op een andere manier naar dingen.

Ik ben nu mijn werkzaamheden weer aan het oppakken en kom vast nog eens struikelblokken tegen. Erg fijn dat Chantal heeft aangegeven dat we dan zo weer een consult kunnen inplannen. Dit geeft me weer vertrouwen in de toekomst!